Saturday, June 12, 2010

Alb-lentils salad

I grew up in a small village in southern Germany but I took advantage of every little chance to get out of there. I was made for big city life, not country life. The older I get, the more I am at least able to enjoy the landscape "down there". On the culinary side, there is not too much I miss from that region, either. Schwartenmagen for instance, is so not my taste. But there are also a few things I like. Laugengebäck or Spätzle are things I sometimes miss. We never ate that many Swabian dishes in my family anyway, but there is one dish which I encountered several times when I had lunch at a friend's place: Lentils with Spätzle. I was always totally flabbergasted (which, by the way, must be one of the coolest words, like, ever) by that weird combination. I mean, it's like eating noodles with potatoes. Or french fries with rice! Carbs with carbs - can it get any more boring? So, you might have guessed it, lentils and Spätzle was not one of my favorite dishes either. 
The Swabian Alb used to be one of the biggest producing areas for lentils in Germany until the 1950s, and only recently have organic farmers started to grow the traditional kind of Alb-lentils again. Of course I had to try them, and they are actually very tasty, with a distinct flavour of nut. They are also consumer-friendly, as there is no need to soak them - just throw them into the hot water and they will be done in 20 minutes. Concerning aesthetics, they really do a great job coloring the water grass-green - cooooool!
Today's recipe is an Alb-lentils salad which is also easy to take along to work, so I will make this my second entry for the Blog event "essen für unterwegs".






copyright of all photos j.


Alb-lentils salad

75 g of Alb-lentils (I guess any other kind of lentils work just fine, too)
1/2 an apple
6 walnuts
some feta cheese (optional)
some Welsh onions (optional)

Balsamic vinegar
olive oil
pinch of sugar, salt and pepper


Boil the lentils for about 20 minutes until they are soft. Let the lentils cool off. In the meantime, chop one half of the apple up into small cubes (eat the other half while your cooking, remember, vitamins are healthy!). Chop up the walnuts.
In a bowl, mix 2 spoons of vinegar, 5 spoons of olive oil, the sugar, salt and pepper. Add the lentils, nuts and apple. You can let the salad rest over night in the fridge like that, if you want to take it to work the next day. Before serving, add the diced feta cheese and the chooped Welsh onions if you wish so (they missed the photo shoot since I added them in the morning after the photos had already been taken in the evening).
Makes one big lunch portion. The salad tastes best with a piece of bread!

The recipe is inspired by a salad recipe on the Alb-lentils' homepage: http://www.alb-leisa.de/.

Insider information: You see the three walnuts posing in the last two pictures? Don't they look familiar to you? That's right, they were already the models in the first photo of my last post, as they were the only walnuts in one piece in the bag. Wonder if I should start to call them Heidi, Naomi and Gisele?

7 comments:

  1. Da ich von der mütterlichen Seite her eine Viertel-Schwäbin bin, gab es bei uns zu Hause öfters schwäbische Küche. Besonders liebe ich Kartoffelschnitz mit Spätzle und eben die Linsen mit Spätzle. Und wenn Linsen, dann bitte mit einem kräftigen Schuss Essig. Von daher klingt das nach einem Salat ganz nach meinem Geschmack.

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  2. Witzig, ich bin ja in Tübingen geboren und aufgewachsen. Bei uns zu Hause gab es zwar Linseneintopf, aber niemals Linsen mit Spätzle, die Kombination fand mein Vater absolut unpassend. Gegessen habe ich das dann aber öfter bei einer Freundin und inzwischen mache ich das Gericht auch ab und zu im Winter. Linsensalat mit Apfel mag ich sehr gerne (und habe ich sogar auch schon mal verbloggt), das ist ein richtig schönes Mitnahme-Essen!

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  3. @ Petra: Ich habe mir eben deinen Linsensalat angeschaut und werde ihn bald mal nachkochen! Auf Curry bin ich gar nicht gekommen, stelle mir das aber in Kombination mit Apfel und Linsen sehr lecker vor!

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  4. Hi, Thanks for visiting my blog. Bei uns gab es Linsen nur in der Suppe. Ich komme ja aus der Pfalz, Spaetzle habe ich erst als Adult lieben gelernt.
    Nun zum Nutella Kuchen. Nein das Nutella ist schon fester, wenn man laenger, als wir natuerlich, bis zum Anschneiden warten kann.
    Total leckerer Kuchen, den ich sehr empfehlen kann!

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  5. Mal ganz davon abgesehen, dass der Salat toll aussieht, sind die Fotos wunderschön - die Art kommt mir ziemlich bekannt vor, du wanderst nicht zufällig als Nomadin auch durch twoday?

    Liebe Grüße

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  6. @Shermin: Danke für dein Lob! Wenn ich dich richtig verstehe, dann denkst du, dass ich noch ein anderes Blog habe/hatte? Nein, schlachtplatte ist mein erstes und einziges blog und in Anbetracht der Zeit, die es beansprucht, wird es auch auf lange, lange Zeit mein einziges bleiben.

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  7. Ah - Sorry für die Verwechslung. Dann wünsche ich dir jedenfalls viel Zeit und wunderbare Ideen für unzählige Rezepte und Bilder. ;-)

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